De moord op president John F. Kennedy

De feiten en vragen op een rij. De zes belangrijkste complottheorieën over de moord op 22 november 1963.

Klik voor verbanden en doorzoek de rij naar bijbehorende partijen.

Lee Harvey Oswald

Oswald staat algemeen bekend als de schutter die JFK vermoordde. Maar was hij wel in zijn eentje en handelde hij uit eigen initiatief?

Oswald had een aantal jaar in de Sovjet-Unie gewoond, waar hij zijn vrouw ontmoette. Na een aantal jaar in de VS wilde hij terug, maar dit werd hem geweigerd.

Oswald heeft altijd ontkend JFK te hebben vermoord. Tot een rechtszaak heeft het nooit kunnen komen, omdat Oswald de dag na de aanslag doodgeschoten werd door Jack Ruby.

Een van de bewijzen tegen Oswald zijn foto's waarop hij trots poseert met het geweer dat gebruikt werd bij de aanslag. Deze foto's worden veelal aangewezen als net: de schaduwen op de achtergrond wijzen op een andere stand van de zon dan de schaduw op Oswalds gezicht.

Een minuut na de schietpartij werd Oswald door twee agenten aangetroffen op de benedenverdieping van het boekendepot. Hij was niet buiten adem, wat wel het geval had moeten zijn als hij een minuut daarvoor vanaf de zesde verdieping op JFK had geschoten.

Lyndon B. Johnson

Vice-president Johnson was verwikkeld in enkele schandalen. Toen hij na de moord ingehuldigd werd als president werden de onderzoeken naar deze schandalen stopgezet.

E. Howard Hunt (CIA) heeft Johnson altijd aangewezen als hoofdrolspeler in de moord op JFK

Er gingen meerdere geruchten dat JFK niet meer verder wilde met Johnson in een nieuw termijn. Johnson had zijn leven geweid aan zijn droom om president te worden, deze werd met JFK's beslissing jaren vertraagd.

Overheidsdiensten

Meer dan 50 ooggetuigen hebben verklaard schoten te hebben gehoord uit de richting van The Grassy Knoll. Deze beweringen werden genegeerd door de politie en FBI ter plaatse.

Volgens geruchten was Oswald in opdracht van de CIA in de Sovjet-Unie, hij maakt hier deel uit van een geheime eenheid. Als de CIA van JFK af wilde was Oswald door zijn verleden een goede pion, iedereen zou hem als gekrenkte eenling zien.

E. Howard Hunt (CIA) heeft op zijn sterfbed in 2007 aan zijn zoon bekend een pion te zijn geweest in de moord. Hij werd samen met anderen van zijn hit-team gefotografeerd op Dealy Plaza de bewuste dag.

De oorspronkelijke route van JFK zou die dag niet langs het boekendepot zijn geweest, waardoor hij nooit zo goed als stilstaand door de bocht zou zijn gereden die perfect was voor een aanslag. Op het laatste moment in de route aangepast door de organisatie.

De CIA wilde JFK uit de weg hebben, omdat zij graag Castro's regime ten halt wilden brengen. Iets waar JFK niet achter stond en de CIA actief tegen werkte.

De hulzen die werden gevonden op de plek waar Oswald zijn schoten loste in het boekendepot lagen volgens veel mensen te netjes. De hulzen zouden als bewijsmateriaal zijn gepland door iemand met toegang tot het onderzoek om te bewijzen dat Oswald de echte en enige schutter was.

De CIA heeft een rapport op haar website staan waarmee het wil bewijzen niks met de moord te maken te hebben. In dit rapport wordt toegegeven dat het onderzoek naar een complot in de moord inadequaat is geweest. Waarom zou de CIA haar werk niet goed doen zodra een president is vermoord?

Richard Helms, leider van de CIA, vernietigde belangrijke documenten van de CIA. Hierin zou onder andere een document hebben gezeten dat undercoveragent William Harvey beschuldigde van banden met de maffia.

JFK wilde de militairen in Vietnam laten terugtrekken, tot onvrede van de CIA. Deze beslissing werd na zijn dood meteen teruggedraaid, de Amerikaanse aanwezigheid werd zelfs opgeschroefd.

Fidel Castro

De Cubaanse leider Castro was niet tevreden over het verloop van de Cubacrisis. De VS kregen hier de schuld van dankzij hun inmenging.

Oscar Marino, voormalig geheim agent van de Cubaanse G-2, vertelde Duitse journalist Wilfried Huisman dat zijn dienst Oswald gebruikt had om de moord te plegen op JFK

De CIA had in opdracht van JFK's broer Robert Kennedy verschillende moordpogingen gedaan op Castro en nog meer gepland. Uit wraak liet Castro JFK vermoorden en maakte hierbij gebruik van Oswald.

Sovjet-Unie

De Sovjet-Unie werd tijdens de Cubacrisis door de VS gedwongen hun raketbases te ontmantelen. Deze vernedering is de Sovjet-Unie zwaar gevallen

Volgens het Mitrochin-archief, documenten uit de Koude Oorlog van de KGB, heeft de KGB via een vervalste brief van Oswald de CIA de schuld in de schoenen willen schuiven.

Maffia

James Files, stroman van de maffia, beweert het fatale schot gelost te hebben. De aanslag zou met drie schutters zijn uitgevoerd.

Een van de schandalen waar onderzoek naar werd gedaan was dat Johnson samen zou werken met de georganiseerde misdaad.

Jack Ruby stond erom bekend banden met de maffia te onderhouden. In zijn stripclub werden geregeld zaken gedaan.

Castro maakte het voor de maffia onmogelijk hun praktijken voort te zitten in Havana. Ze zagen het als JFK schuld dat dit niet mogelijk was en wilden graag dat de CIA zijn zin kreeg.

William Harvey (CIA) zou goede banden hebben gehad met de maffia. Door zijn werk had de maffia een goede stroman en genoeg gelegenheden tot topgeheime informatie over de bescherming van JFK.